Ön Test
5-6 yaş grubu çocuklar için STEM D-PDE öncesinde araştırma grubunun yaratıcılık ve eleştirel düşünme becerilerinin tespitinin yapıldığı basamaktır. Yaratıcılık değişkeni için Torrance tarafından oluşturulan ve Aslan (2001) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan “Torrance Yaratıcı Düşünme Testi” nin kullanılırken eleştirel düşünme becerisi değişkeni için ise Tozduman-Yaralı (2019) tarafından geliştirilen “5-6 Yaş Çocukları için Eleştirel Düşünme Beceri Testi” kullanılmıştır.
Torrance Yaratıcı Düşünme Testi doğrudan yaratıcılığı ölçmesi bakımından literatürde ayrı bir öneme sahiptir (Aslan, 2001). Okul öncesi dönemdeki çocuklar okuma yazma bilmedikleri için sözel test uygulanmamış olup şekilsel test kullanılmıştır. Testin şekilsel yaratıcılık bölümü için madde ayırt ediciliği analizlerinde anaokulu ve diğer yaş gruplarındaki örneklem sayıları aynı olmak üzere ilişkisiz grup t-testi sonucuna göre p>0.01 düzeyinde anlamlı farklılık elde edilmiştir. Bu analiz sonuçlarına göre TYDT Şekilsel A-B Türkçe formu şekilsel yaratıcılık testlerinin yaratıcı düşünce boyutlarını ölçtüğü sonucuna varılmıştır.
Eleştirel beceri testinin tercih edilmesinin temel sebeplerinden, güncel olması aynı zamanda yine ‘Delphi Projesinde’ ortaya çıkan “yorumlama, açıklama, değerlendirme, çıkarım yapma, analiz ve öz düzenleme” alt becerilerini içeren merkezi/öz eleştirel düşünme becerilerinden oluşmasıdır. Testin; pearson korelasyon katsayısı toplamda 0,82 olarak hesaplanmış, Spearman korelasyon katsayısı değerinin orta düzeyin üzerinde ve pozitif yönlü (r=0,66; p<0,05) tespit edilmiş, alt boyutları arasındaki korelasyon katsayılarının anlamlı olduğu, doğrulayıcı faktör analizi incelendiğinde modelde X2 /df (1,19) değerinin 5’in altında olduğu, GFI, AGFI, NFI ve CFI değerlerinin 90’ın üzerinde ve RMSEA değerinin 0.08’in altında olduğu, kapsam geçerliği indeksi alt boyutlarda; yorumlamada 0.80; açıklamada 0.77; değerlendirmede 0.77; çıkarımda 0.81; analizde 0.77; öz düzenlemede 0.98 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre testin istatistiksel olarak anlamlı olduğunun tespiti ile kullanılabilir olduğu belirlenmiştir.